Sola rätt men bränn dig inte

Ah, sommar (nästan) på många platser i Sverige idag. Det är så välkommet, efter den här långa vintern och våren med vartannat-dags-väder som vi haft den sista tiden. Av med kläderna och på med solbrillorna – vi vet ju inte hur länge vi har solen den här gången. Väderleksgubbarna säger att vädret är allt svårare att förutsäga... Så njut så länge det varar! Själv är jag ute så mycket det bara går just nu. Och vi som är ljusa i hyn behöver akta oss så vi inte bränner den.

Vilket är rätt solskydd?

Så vad i hela solskyddsdjungeln är rätt? Och hur mycket kan jag sola innan det inte är så bra längre? Enligt doktorn.se är en gyllenbrun färg det bästa. Alla vill ju se härligt friska ut. Bort med det bleka och fram för frisk och brun hy. Jag har ingen lust att gå och spraya mig, jag vill helst bli så där lagom brun. Jag brukar ha solskyddsfaktor 20 de första dagarna på våren. Jag har för mig att min hy tar in solen som mest då, eftersom jag är ovan vid de ultravioletta strålarna. Senare under sommaren, nästan när den är slut, tar jag ingen alls. Jag tänker att då har hyn vant sig vid de starka strålarna.

Kläder det bästa solskyddet

Det lustiga är att den bästa solskyddsfaktorn faktiskt är att klä på sig, alltså bära vita kläder så mycket som möjligt. T-shirts, både kort- och långärmade är bäst om man inte vill bli bränd. Men om man vill bli "lagom bränd" då? Då är det ju bra att till en början sola i skuggan. Ja du läste rätt. Även i skugga får du solbränna. Och man vill ju inte se rynkig ut redan vid 30. Så ta det lugnt men undvik inte solen! Ciao

15 May 2017